Ziekenhuis


De familie Nottebohm bouwde in 1901 een ziekenhuis, gespecialiseerd in de behandeling van huidziekten. Het ziekenhuis was het eerste van een reeks initiatieven van de stichting die de familie in het leven riep. Het ziekenhuis voor huidziekten werd inmiddels omgevormd naar een kliniek (met vestigingen in Antwerpen en Brecht) en een sportmedisch centrum. De stichting is met haar woonzorgcentrum nu ook al vele jaren actief in de ouderenzorg.
Misschien is het wel de lange geschiedenis van onze stichting in de zorg die aan de basis ligt van het eigen aanbod en de gespecialiseerde dienstverlening van ons woonzorgcentrum.
Er is het sprekende historische, gerenoveerde pand met een mooie, grote tuin midden in de stad. Maar wat ons woonzorgcentrum aan de bewoners wil bieden gaat verder dan de mooie leefomgeving. Uit navraag blijkt dat families die voor Nottebohm kiezen als voornaamste redenen de kwaliteit van de dienstverlening, de rust en de familiale sfeer noemen. Iedereen kent er iedereen.

De belangrijkste mijlpalen

1901

Mevrouw Maria Amalia Nottebohm-Von Laer richt het ‘Gasthuis voor huidziekten’ op.

1947

Naamsverandering in ‘Dermatologische Gasthuis Nottebohm’. De zorgverlening gebeurt door de congregatie van zusters. In de gebouwen is ook een klooster en een kapel.

1976

Evolutie van een ziekenhuis voor huidaandoeningen naar revalidatiecentrum, gekend als de Nottebohm Kliniek.

1980

Oprichting home, naast het revalidatiecentrum.

1993

Hervormingen door de overheid, waardoor de werking radicaal moest veranderen.

1995

Opening Nottebohm Woon- en Zorgcentrum vzw in Antwerpen en het Nottebohm Medisch in Brecht.

2006

Opening vijf serviceflats.

2011

Ingebruikname van de nieuwbouw en voltooiing van de renovatiewerken.

2013

Opening vier bijkomende serviceflats.

Over de familie


De familie Nottebohm heeft altijd een grote invloed gehad op het beheer van de instelling. Al van bij de oprichting wilden Maria Amalia Nottebohm-Von Laer en later haar dochter Augusta dat de familie Nottebohm een belangrijke rol had in het beheer van de instelling. Dat is tot op heden zo.
De stichteres en haar dochter hadden een visionaire filosofie over zorgverlening. Zij stelden de patiënt altijd centraal, met veel aandacht voor zijn fysisch en psychisch welzijn en voor de kwaliteit van de dienst- en zorgverlening.
Zij wilden altijd behandelingen van hoge kwaliteit, waar kon met innoverende technieken. De ziel van de stichteres overleefde de tijd. Haar wens is ook nu nog de rode draad van de zorgverlening in Nottebohm. Het respect voor ieders unieke en persoonlijke levensverhaal staat centraal in onze opdracht. Wij streven er altijd naar om onze diensten aan te passen aan de veranderende noden van de bewoners, gebruikers en patiënten in de huidige maatschappij.
Nottebohm gebouw

Het gebouw

Het oorspronkelijke gebouw werd getekend door bouwmeester J. Bascourt in de stijl van de tijd.

Tussen 1928 tot 1930 werd onder leiding van architect Huygh een vleugel gebouwd met talrijke Art Deco elementen in de gevelstructuur. In 1952 werd een nieuwe inkomhal gebouwd. Er werden in verschillende fasen moderniseringswerken uitgevoerd om aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Recent werd een deel van het gebouw vervangen door een nieuwbouw. Elke renovatie- en modernisering respecteerde het eigen karakter van het gebouw waar altijd een huiselijke sfeer heerst.
Nottebohm care
Jij bent voor ons een waardevol mens. We willen zien dat je hier een goed leven kan leiden, een leven dat past bij wie jij bent.

Contact